Vesileikkaus

Olemme perehtyneet vesileikkaukseen jo vuodesta 1997. Tänä aikana ovat eri materiaalien vaativammatkin vesileikkaukset tulleet tutuiksi. Pystymme toimimaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti vaativimmissakin toteutuksissa. Meillä on vankka ammattitaito CAD-piirtämisessä. Tätä voidaan hyödyntää esim. asiakkaan kuvien viimeistelyssä tai eri komponenttien piirtämisessä. Näin ollen voidaan myös tuotteen valmistusta nopeuttaa ja helpottaa asiakkaan näkökulmasta. Tiedonsiirtoon soveltuvat DWG- ja DXF-formaatit.

Vesileikkaukset toimivat Turun WaterCut Oy:n alaisuudessa.Vesileikattavat materiaalit
   - Alumiinit: 1-100mm
   - Ruostumattomat ja haponkestävät teräkset: 1-80mm
   - S355/S235 teräkset: 1-80mm
   - Kivet: 5-100mm
   - Muovit: 1-200mm
   - Kuparit ja messingit: 1-80mm
   - Lasi (ei karkaistu): 5+mm
   - Kaikki pehmeät kastumista kestävät materiaalit 200mm asti.
   - Ym.

Toleranssit
Paksuusluokka:
   - 1-10mm: +-0,2mm
   - 10-30mm: +-0,2-0,4mm
   - 30-40mm: +-0,5mm
   - +40mm: Pienen viistouman ja reunankarheuden puolesta +-0,5-0,9mm.Vesileikkaus työstömenetelmänä jaetaan kahteen pääluokkaan;
abrasiivileikkaus ja puhdasvesileikkaus.

ABRASIIVILEIKKAUS
Abrasiivileikkaus on menetelmä, jossa veden sekaan sekoitetaan hiovaa ainetta (puhutaan yleisesti leikkaushiekasta). Abrasiivin ansiosta kovien ja paksujenkin materiaalien vesileikkaus on mahdollista. Vesileikkaus onkin edelläkävijä esimerkiksi alumiinien leikkauksessa paksuusluokasta riippumatta. Lämpöön perustuvilla leikkausmenetelmillä alumiinin leikkaus onnistuu kohtalaisesti vain ohutlevyillä. Vesileikkaus pystyy paksuusluokasta riippumatta nopeaan, erittäin hyvälaatuiseen ja tarkkaan työstöön.

Työstöprosessi

Työn suunnittelu - Yksittäinen työ lähtee etenemään tietokoneelta, jossa leikkuukuvat käsitellään: osille suunnitellaan nestaus, vesileikkauksen aloitukset/lopetukset, ja lisäksi leikkausnopeus joka määrittää leikkuupinnan laadun. Itse leikkurille asetetaan tämän jälkeen nollapiste, jonka mukaan kone tunnistaa leikattavan nestin sijainnin pöydällä. Tämän jälkeen "leikkuuohjelma" käynnistetään ja CNC-ohjattu kone on valmis työstämään materiaalin suunnitellulla tavalla.

Tekniikka lyhyesti - Levyt vesileikataan veden täyttämän abrasiivialtaan päällä, tiheän metalliritiläkön tukemana. Vesileikkaus itsessään keskittää n. 3500-4000 baria painetta, joka kehitetään korkeapainepumpun kautta kulkemaan aina leikkurin 0,5-1,5mm paksulle suutinpäälle asti. Suuttimelle johdatetaan erikseen abrasiiviletku hiekansyöttimeltä, joka syöttää tasaiseen tahtiin 200-400g hiovaa ainetta leikkausprosessiin. Vesileikkauksessa voidaan käyttää useampaa suutinpäätä työstön nopeuttamiseksi. Korkeapainepumpun kapasiteetti riittää ylläpitämään samat vakiopaineet molemmilla suuttimilla, ilman leikkausnopeuden hidastumista.

Leikkauksen ominaisuudet - Vesileikkaus on kylmä leikkausmenetelmä. Eli sulamista ei tapahdu ja lämpövääristymiä tai karkaistumista ei synny. Tämä on myös yksi olennainen ero polttomenetelmiin verrattuna. Osan mahdollisesta jälkityöstöstä saadaan kustannustehokkaampaa kun ei tarvitse huolehtia työvaroista lämpövyöhykkeen takia tai terien kulumista karkaistumisen johdosta. Vesileikkauksen hyvän leikkuutarkkuuden vuoksi myös valmiit kierteistettävät reiät on mahdollista leikata. Vesileikkauksen jäljestä tulee matta, hiekkapuhelletun näköinen, ja tasaisen siisti.


PUHDASVESILEIKKAUS
Puhdasvesileikkaus, toisin kuin abrasiivileikkaus ei vaadi työstöä varten hiovia aineita, vaan leikkaavana aineena nimensä mukaan toimii pelkästään vesi. Puhdasvesileikkauksella leikataan pääsääntöisesti isompia sarjoja erilaisia pehmeitä materiaaleja. Yleisempinä näistä erilaiset tiivistemateriaalit, kumit, villat ja pehmeät muovit.

Pääsääntöiset erot verrattuna abrasiivileikkaukseen

-   Leikataan aina pehmeitä materiaaleja.
-   Leikkausnopeudet moninkertaisia.
-   Puhutaan puhtaasta leikkauksesta, jolloin työ toteutetaan verkon päällä tyhjään altaaseen. Vaaleat- tai suodatinmateriaalit eivät kerää tällöin itseensä epäpuhtauksia.
-   Vesisuihkun railo n. puolet pienempi ja voidaan päästä jopa 0,1mm leikkaustoleranssiin.


Lisätietoja vesileikkauksesta:
Turun WaterCut Oy